Leren is te leren

BLP

Building Learning Power is een leermodel dat ervan uitgaat dat ‘leren is te leren’. Hoe meer leerstrategieën je tot je beschikking hebt hoe langer je bereid bent om door te zetten. BLP leert kinderen te praten over hun ‘leerspieren’. Net zoals je voor sport kunt trainen, kun je ook je ‘leerspieren’ trainen. BLP maakt een vergelijking met sport, waarin het langdurig en professioneel trainen van spieren noodzakelijk is voor het leveren van (top)prestaties.

Het team van CBS Spring! heeft al mooie stappen gezet op het gebied van BLP. We scholen onszelf en passen de vaardigheden toe in de praktijk door er met de groep over de praten en het zichtbaar te maken in de klas. Dit noemen we visuele ankers.

Verdiepen in thema’s

Onderwerpen die aan de orde komen zijn: doorzettingsvermogen, aandacht houden, vindingrijkheid, vragen stellen, het hanteren van afleidingen en empathie. Het komende jaar gaan we deze thema’s verdiepen en gaan we een doorgaande lijn voor BLP verder ontwikkelen. Met behulp van BLP bereiden we de kinderen goed voor op een dynamische toekomst en een leven lang leren. Om succesvol te zijn in de 21e eeuw moeten kinderen beschikken over diverse vaardigheden zoals samenwerken, zelfbewust zijn en zelfgedisciplineerd, fantasierijk en logisch kunnen denken, vasthoudend en vindingrijkheid.